неделя, 21 декември 2008 г.

/knittingofsocks/ Плетенето на чорапи - приятно и успокояващо занимание


Обикновено чорапите се плетат с 5 /в западна Европа с 4/ куки, като на 4, съответно на 3 е нанизан чорапът, а последната служи за плетене. Това е много досадно и изисква непрекъснато внимание.
Аз ги плета на обръч за плетене - така мога да не се гледам в плетката, да я захвърля, без да се притеснявам, че ще се изниже, освен това става по-бързо.
Има няколко начина за плетене на чорапи - обичайният български:
- започва се от пръстите или откъм глезена, без значение, като при достигане на петата половината от блимките се нанизват с игла на някакъв конец, изплита се до края и после допълнително се плете петата, като от конеца бримките се нанизват отново на обръча.

- немска пета - задължително се почва от глезена, при достигане на петата временно се изоставя горната част на ходилото, изплита се петата и после се довършва, като се плете и горната част на ходилото.

- "мързелив" начин - използва се за хора, които носят редовно къси вълнени чорапи - туристи, работници на открито...- започва се от глезена, като се плете право парче, при достигане до петата се плете само долната част /с петата/ и се довършва до края, изпуска се, после се изплита горната част на ходилото и също се изпуска. След тово двете части се зашиват. Предимство е, че при скъсване на чорапа /той обикновено се къса отдолу/, се разшива и се изплита отново само долната част.Недостатък е, че не е най-красиво, но с малко умение при зашиването, става много прилично.

2 коментара:

  1. не е обяснено как се плете петата

    ОтговорИзтриване
  2. Госпожа Мария ако имате възможност да обясните как се плете петата и как ще завърша чорапа в общи линии е лесен до някъде понеже съм начинаеща и се затрудних там където започваме да свиваме 14 с15 връщаме 7бримки къде да ги върна Моля ВИ да обясните по подробно Благодаря

    ОтговорИзтриване