неделя, 21 декември 2008 г.

Плетене на чорапи /български вариант 1/


Започва се от горе надолу - т.е. от глезена. За дамски чорап - обикновено 40-42 за мъжки - 44-50 бримки. Следи се отвън да остане по-красиво нанизаната част. Изплита се първия ред опъков и след достигане на края на реда се започва от другия край на обръча, така че да се получи цилиндър. Тук именно бримките се разделят на две, като половината остават на едната част на обръча, а другата половина на другата. Плете се някакъв вид ластик. Дължината му е по желание. Когато решим, че ластика ни стига, плетем още 5-7 см. опъкова плетка отвътре на цилиндърчето /отвън съответно се получава лицева!/. След това с по-голяма игла нанизваме бримките от единия край на обръча на конец и отново плетем, като вместо бримки, хващаме конеца. Ясно е, че ако издърпаме конеца, чорапът ще се разплете. Това са именно бримките за петата.
Довършваме до пръстите, като обикновено след мястото на петата се плетат 10-15 см. и започва свиване за пръстите. То става по следния начин:
- от единия край на обръча плетем 1 бримка, свиваме две и продължаваме до края - там преди да завършим, на 3 бримки от края свиваме 2, изплитаме последната
- от другия край - също
- при следващото минаване плетем свитите бримки и после всичко се повтаря
Така, докато стигнем 5-6-8 бримки. Изпускаме и пръстите са готови.
Петата - нанизваме бримките от конеца и веднага започваме да изпускаме както за пръстите. Плетем отвътре, за да можем да плетем само опъково - по лесно е.
В същото време можем да гледаме телевизия. След изплитането на 1-2 чоропа се плете без да се гледа!

2 коментара:

  1. Благодаря от сърце за споделения опит. Плетенето на чорапи на 5 куки си е искинско мъчение, а по описания от вас начин стават лесно и бързо.
    Бог да ви дава здраве, още веднъж благодаря :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Moje li nqkoi po prosto da mi obqsni kato pochvash chorapa ot glezena kak se plete oshte v nachaloto kato se razdelqt brimkite.Neshto ne mi se poluchava kato gi razdelq,sega se ucha.

    ОтговорИзтриване