събота, 7 февруари 2009 г.

Плетене с "немска" пета



Това е един от най-лесните начини за плетене на чорапи, при това някои го намират за по-красив. Принципно се започва от горния край - ластика, но може и обратно - от пръстите. За изработката няма значение, има значение как ще изглежда - дали петичката ще е отдолу или вертикално на крака. Да речем, че плетем по стандартния начин - започваме ог ластика, плетем колкото искаме да е висок чорапът, след това , около 4 "пръста" права плетка /не забравяйте да плетете от вътрешната страна, за да плетете опъково, което е по-лесно/. След това започваме да плетем само от едната страна на обръча, другата си стои. Колко плетем? Ако да речем чорапът е дамски и половината бримки /на едната част на обръча/ е 21, мислено делим на 3, получава се 7 и плетем 14 реда - т.е. да се получат 7 "топчета". След това плетем 2/3 - т.е. 14 бримки, като последната 14-а свиваме с 15-тата. После връщаме 7 бримки, като пак последната, 7-а свиваме с 8-та. И така, докато останат само средните 7 бримки. Стигнали сме до единия край - нанизваме на обръча 7 бримки, които изплитаме, връщаме се обратно, нанизваме на другия край по същия начин 7 бримки /от "топчетата"/, плетем ги и продължаваме да другия край на обръча. Така вече имаме оформен чорап с пета и продължаваме да плетем, докато стане време за свиване към пръстите. Свиваме по следния начин: на единия край на обръча плетем 1 бримка, свиваме 2, преди края свиваме 2, плетем последната. На другия край на обръча - по същия начин. При следващото минаване плетем всичко, после пак свиваме и така до края. Аз обикновено оставям 6-8 бримки, като плета от опъковата страва /за по лесно/ и изпускам. Това е.
Става красиво.

9 коментара:

  1. po tozi na4in opisano,za ne specialisti-ni6to ne se razbira. ne moje li da napravite nqkakva shema-po nai- lesniq na4in,za hora koito ne sa pleli a iskat da se nau4at.

    ОтговорИзтриване
  2. napisano kato za profesionalisti ...

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря,аз си припомних как се плете,вече забравям.

    ОтговорИзтриване
  4. За хора ,които никога не са плели чорапи е твърде неразбираемо.

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина и аз не мога да разбера,защото искам на обръч и не разбирам по какъв начин да нанижа бримките има картинки но не е ясно

    ОтговорИзтриване
  6. Аз си припомних благодаря

    ОтговорИзтриване